Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το  3ο Σχολείο: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων ( International Masterclasses 20178) στις 5/3/2018

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου σε συνεργασία με την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., οργάνωσε στις 5/3/2018, το 3ο Σχολείο Φυσικής Σωματιδίων: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων – International Masterclasses 2018». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Σε όλη την ημερίδα συμμετείχαν 90 μαθητές Β’ & Γ’ Λυκείου από 15 σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τις πρωινές ομιλίες παρακολούθησαν συνολικά 140 μαθητές με τους καθηγητές τους.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης
Παρουσιάσεις: Ομιλία καθηγητή Χρ. Ελευθεριάδη, Ομιλία Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου, Εισαγωγή στην εργαστηριακή άσκηση, Παρουσιάσεις της εργαστηριακής άσκησης (wiki)
Αφίσα της εκδήλωσης
Φωτογραφικά στιγμιότυπα.


Ομάδες που θα παρακολουθήσουν τα International Masterclasses 2018 στις 5/3/2018 στις  εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Τα Λύκεια που οι ομάδες τους  θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση του ΕΚΦΕ Κέντρου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στις 5/3/2017 είναι τα εξής:

 • 12ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 15ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 2ο ΓΕΛ ΠΥΛΑΙΑΣ
 • 27ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 2ο ΓΕΛ ΘΕΡΜΗΣ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ»
 • 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 30ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 7ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
 • ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
 • ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 1ο ΓΕΛ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
 • 2ο ΓΕΛ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
 • 1ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

Οι υπεύθυνοι καθηγητές από όλα τα παραπάνω σχολεία έχουν ειδοποιηθεί σχετικά στο mail που δήλωσαν στην αίτησή τους.

Δείτε το σχετικό έγγραφο με τα ονόματα των μαθητών των ομάδων εδώ.

Δείτε εδώ το ΠρόγραμμαΟδηγίες πρόσβασης στην Α.Γ.Σ. και την Αφίσα.

Λίγα λόγια για το Πείραμα ALICE στο CERN και την άσκηση της προσομοίωσης για την προετοιμασία των μαθητών πριν το εργαστήριο: «Αναζητώντας παράξενα σωµατίδια στο πείραµα ALICE»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το  2ο Σχολείο: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων ( International Masterclasses 2017) στις 3/3/2017

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου σε συνεργασία με την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., οργάνωσε στις 3/3/2017, το 2ο Σχολείο Φυσικής Σωματιδίων: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων – International Masterclasses 2017». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν 90 μαθητές Β’ Λυκείου από 12 συνολικά σχολεία, 8  της Ανατολικής Θεσ/κης αλλά και από το Καλαμπάκι Δράμας, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Πτολεμαϊδα.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης
Παρουσιάσεις: Ομιλία Δρ. Αν. Λιόλιου, Ομιλία Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου, Εισαγωγή στην εργαστηριακή άσκηση
Αφίσα: poster.jpg
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:https://goo.gl/photos/NotVkb3iZFFNgagV9https://goo.gl/photos/BgGVuiVbfE6SZqCn6 .


Ομάδες που κληρώθηκαν για συμμετοχή στα International Masterclasses 2017 στις 3/3/2017

Τα Λύκεια που οι ομάδες τους κληρώθηκαν και θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση του ΕΚΦΕ Κέντρου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στις 3/3/2017 είναι τα εξής:

 • 2ο ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ
 • ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
 • 1ο ΓΕΛ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
 • 7ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ
 • ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΛ «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
 • ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 • ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
 • PINEWOOD SCHOOLS OF THESSALONIKI
 • 8ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • 5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Οι υπεύθυνοι καθηγητές από όλα τα παραπάνω σχολεία έχουν ειδοποιηθεί με mail.

Πρόγραμμα και Οδηγίες πρόσβασης στην Α.Γ.Σ.
Αφίσα: poster.jpg


Οργάνωση των International Masterclasses 2017 από το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου έχει λάβει από το 2016 τον τίτλο επίσημου διοργανωτή των ειδικών μαθημposterάτων International Masterclasses (IMC) και σ’ αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN, Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., οργανώνει και φέτος τα «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων – International Masterclasses 2017». Η εκδήλωση αυτή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και θα διαρκέσει όλη την ημέρα. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές από όλα τα Ιδρύματα της Ευρώπης που συμμετέχουν εκείνη τη μέρα στο πρόγραμμα IMC2017 θα συνδεθούν µέσω διαδικτύου και θα συζητήσουν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Οι μαθήτριες και μαθητές που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να είναι στην Β’ ή Γ´ Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower).

Κάθε Λύκειο που επιθυμεί να συμμετάσχει θα πρέπει να δηλώσει (ηλεκτρονικά) το πολύ πέντε (5) ονόματα μαθητών/τριών (+3 αναπληρωματικών). Αν ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων θα γίνει κλήρωση, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται σχολεία αρμοδιότητας και των δύο ΕΚΦΕ της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά).

Ο κατάλογος των Λυκείων που υποβάλουν αίτηση, καθώς και αυτών που τελικά θα συμμετάσχουν, θα αναρτηθεί εδώ, ενώ οι υπεύθυνοι καθηγητές θα ειδοποιηθούν µε email.

Την φόρμα για την υποβολή αίτησης συμμετοχής του σχολείου σας θα τη βρείτε στο σύνδεσμο http://masterclasses.physics.auth.gr/Application_Form.php

Μπορείτε στην ίδια φόρμα να υποβάλετε αίτηση και για τις δύο εκδηλώσεις, αυτή που προγραμματίστηκε για τις 3/3/2017 στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου (Αμερικανική Γεωργική Σχολή) ή/και αυτή που προγραμματίστηκε για τις 16/3/2017 στο Τμήμα Φυσικής, Α.Π.Θ.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017.


25/11/2016: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (masterclasses) – το πείραμα ALICE

Tο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου με τη συνεργασία του Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας και την τεχνική υποστήριξη του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οργάνωσε στις 25/11/2016, «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (masterclasses): το πείραμα ALICE» για μαθητές Β’ & Γ’ Λυκείου, όπου συμμετείχαν 24 τριμελείς ομάδες μαθητών από Λύκεια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στις δύο πρωινές κεντρικές ομιλίες  μίλησαν ο κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Τμ. Φυσικής, Α.Π.Θ., για «Στοιχειώδη Σωματίδία και Δυνάμεις στη Φύση: Η Φυσική στο CERN» και η κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Ph.D., Ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και στο CERN, για το «ALICE – το πείραμα των βαρέων ιόντων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN». Κατόπιν οι μαθητές σε ομάδες των τριών, έκαναν ταυτοποίσηση-αναγνώριση γεγονότων σε προσομοίωση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάνοντες χρήση πραγματικών δεδομένων από το πείραμα ALICE. Την παρουσίαση και το συντονισμού του εργαστηριακού μέρους της ημερίδας είχαν η κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης, Ph.D., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμ. Φυσικής, Α.Π.Θ.

Παρουσιάσεις: Ομιλία Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου, Εισαγωγή στην εργαστηριακή άσκηση
Βίντεο: Ομιλία Δρ. Χ. Ελευθεριάδη, Ομιλία Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου, Παρουσίαση στο εργαστήριο
Φωτογραφικά στιγμιότυπα: https://goo.gl/photos/mgFXgvgCWLuvuhNZ9

Αναλυτικό πρόγραμμα και συμμετέχοντες: masterclasses_25nov2016


Advertisements