Βιωματικό σεμινάριο για Arduino & Multilog

Βιωματικό σεμινάριο για τη χρήση του Arduino και του Multilog στο εργαστήριο Φ.Ε.

Στις 5/11/2016, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ (ΠΣΠΘ), το πρώτο μέρος του βιωματικού σεμιναρίου για την αξιοποίηση του μικροελεγκτή Arduino και του Συστήματος Συγχρονικής Λήψης και Απεικόνισης Multilog στη διδασκαλία των Φ.Ε.
Το σεμινάριο αυτό είναι μέρος σειράς δύο σεμιναρίων που διοργανώνεται από το ΠΣΠΘ σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των ΕΚΦΕ Νομού Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο εργαστήριο των Φυσικών Επιστημών και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν Φ.Ε.
Στο πρώτο σεμινάριο που συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία και το παρουσίασε ο Αναστάσιος Πάλλας, Φυσικός-Ρ/Η του ΠΣΠΘ, διδάχθηκε η χρήση του Arduino.

Στις 19/11/2016, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής του ΠΣΠΘ, το δεύτερο μέρος του βιωματικού σεμιναρίου με τους ίδιους συμμετέχοντες, που ήταν χωρισμένο σε δύο τμήματα.  Στο πρώτο τμήμα παρουσιάστηκε η σημασία της χρήσης συστημάτων ΣΣΛΑ στο σχολικό εργαστήριο (Θ. Πιερράτος, ΥπΕΚΦΕ Ευόσμου), το σύστημα Multilog που υπάρχει στα ΓΕΛ και η χρήση του μέσα από ένα πείραμα ογκομέτρησης (Μ. Τσακίρη ΥπΕΚΦΕ Κέντρου και Α. Γκιγκούδη ΥπΕΚΦΕ Τούμπας). Κατόπιν οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν εκτελώντας σε ομάδες τρεις διαφορετικές πειραματικές διαδικασίες που ετοίμασαν οι ΥπΕΚΦΕ Κέντρου και Τούμπας και ο Θ. Καρούτης, ΥπΕΚΦΕ Νεάπολης. Στο δεύτερο τμήμα ο Αναστάσιος Πάλλας, Φυσικός-Ρ/Η του ΠΣΠΘ, παρουσίασε εφαρμογές με τη χρήση συγκεκριμένων αισθητήρων του Arduino σε εργαστηριακές ασκήσεις ΦΕ.

Υλικό σεμιναρίου: Παρουσίαση για ΣΣΛΑ (Θ. Πιερράτος)Φύλλο εργασίας για την εύρεση της θερμότητας διάλυσης NH4Cl με χρήση Multilog (Α. Γκιγκούδη)Ογκομέτρηση με χρήση Multilog, Φύλλο εργασίας για τη μελέτη της χαρακτηριστικής καμπύλης ηλεκτρικής πηγής και ωμικού καταναλωτή με χρήση Multilog (Μ. Τσακίρη), Χρήσιμο υλικό για το Arduino (Τ. Πάλλας)
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:
(5/11/2016) https://goo.gl/photos/BozmcVaCmAz4uDML6
(19/11/2016) https://goo.gl/photos/usWZsYiGGJCcs3ZU8

Αναλυτικό πρόγραμμα: biomatika-seminaria_arduino_multilog_smartphones

Advertisements